Muffiny
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około połowy zapachu waniliowego
- ok 6 łyżek mleka
Utrzeć masło z cukrem, dodać po kolei jajka nie przerywając ucierania. Następnie dodać suche składniki - przesianą mąkę, proszek i cukier. Dodać zapach waniliowy. No i teraz czas na mleko, ja dodaję na oko więc trudno mi napisać dokładnie ile tego mleka potrzeba. Generalnie dodaję go do momentu aż masa zaczyna lekko spływać z łyżki.
Napełniamy papilotki do 3/4 wysokości i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na ok 25 minut.
To jest przepis podstawowy, jednak na bazie tych muffinek robiłam wariacje z kakaem, kawałkami czekolady, owocami, migdałami, orzechami itd.
Krem
- 600 ml śmietany kremówki - 36%
- 250 g serka Mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- kilka kropli zapachu waniliowego
Ubić schłodzoną śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukru pudru. Do masy dodać zimny serek mascarpone i zapach waniliowy, wszystko razem delikatnie wymieszać, żeby bita śmietana nie opadła.
Dekoracja
- różowe kuleczki
- różowe i czerwone cukrowe serduszka
Nadziać szprycę do ozdabiania śmietanowym kremem i ozdabiać wystudzone babeczki wedle uznania. Następnie posypać kuleczkami i serduszkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za opinię :)